Sibelius 7 First

Hvis du er ude efter et virkelig godt nodeprogram, som ikke kræver det store budget, så er den nye version 7 af Sibelius First det rigtige valg.
Sibelius First v 6 og Sibelius Student var begge "begynder nodeprogrammer" baseret på samme metoder og principper som det "store" professionelle Sibelius, men i enklere versioner med færre muligheder og til en betydeligt lavere pris. Nu har Sibelius så fornuftigt nok slået de 2 små programmer sammen til ét og ved samme lejlighed opdateret langt de fleste funktioner. Den nye udgave må siges at kunne tilfredsstille ikke kun begyndere, men også mange af dem, der har brug for et mere gennemført nodeprogram, men som godt kan undvære de allermest avancerede funktioner til fordel for en meget attraktiv pris på kun 885 kr inkl moms.

Nyt i Sibelius 7 First:

Det første, der møder dig, når du åbner programmet er Quick Start-menuen. Den har du måske også set i Sibelius 7, men her er den faktisk udvidet, så du også kan vælge mellem 40 skabeloner inden for forskellige stilarter: Rock, Blues, Latin m.m.


Brugerinterfacet er opdateret, så Sibelius 7 First nu også har det grafiske, intuitive ”Ribbon” foroven, hvor funktionerne er ordnet fra venstre mod højre, svarende til hvor langt du er nået i nodeskrivnings-processen.




Mixeren er også ny og har omsider fået lodrette fadere, som en mixer bør have. Den kan foldes ud i flere etaper, så du kun ser de funktioner, du har brug for. 
Der er ligeledes native 64-bit support, så du kan få fuld fornøjelse af et 64-bit system til at køre med VST og Audio Units virtuelle instrumenter og effekter.
Der er også blevet plads til mange flere instrument definitioner, notationsmuligheder, plugins og redigeringsværktøjer, og der er fuld support af MusicXML til at udveksle data med andre nodeprogrammer.
Der er "sticky"inputs så du kan indtaste f.eks. mange trioler i træk eller indsætte buer samtidig med noderne. Du kan vælge om nodeværdien skal indtastes før tonehøjden eller efter (som i Finale). Nu kan man også rette tonehøjderne, hvis man f.eks. har kopieret en længere frase, hvor rytmen er korrekt, men alle tonehøjder skal ændres én ad gangen (Re-input pitches).
Der er mange nye plugins, bl.a. Reduce og Explode til hhv at reducere fra flere systemer til færre eller omvendt.
Endelig er der nu også flere muligheder for at styre layout, ligesom Magnetic Layout er integreret i First v. 7.


Bedre tekst og grafik

Man kan nu importere grafik i mange flere formater (BMP, GIF, JPG, PNG, TIFF, og SVG), der er drag-and-drop import af grafik, og grafiske elementer kan justeres i størrelse, rotation, lysstyrke, opacitet mm. Et udvalg af Text Styles fra Sibelius 7 er kommet til, og det er nu muligt at justere teksten (ventre/højre/centret/justeret). Frekvensen af taktnumrene kan nu også ændres.


Supplerende funktioner fra Student og First v. 6

Mange af de funktioner, som tidligere kun var i enten First eller Student v 6 er nu alle med i First v. 7, herunder Dynamic Parts (enkeltstemmer), integreret video, Panorama view, ReWire, Versions, Magnetic Layout mm.


Lydbibliotek

Sibelius First leveres med et 10 GB lydbibliotek, som indeholder et udvalg af lyde fra det store symfoniske bibliotek fra Sibelius 7 Sounds suppleret med et bredt udvalg af virtuelle instrumenter til rock, pop og jazz fra Avids Air team. Vil du hellere bruge andre lyde, så understøtter Sibelius First VST og Audio Units virtuelle instrumenter og effekter.


Del musikken med alle

Du kan nu dele og distribuere din musik på mange flere måder end tidligere. Her har Sibelius 7 First helt nye funktioner, som aldrig er set tidligere i et nodeprogram:
Video: noder kan eksporteres som digital video, hvor du kan vælge hvilke lyde musikken skal spilles med, hvilke systemer der skal vises, om der skal være en playback cursor i billedet, og hvor høj opløsning videoen skal eksporteres med (op til 1080p HD video).
Avid Scorch: Har du Scorch til iPad kan du optimere nodebilledet, så det passer bedst muligt til iPad'ens skærm, f.eks. kan du definere kanten rundt om iPad skærmen som margen.
Email: Du kan emaile noder direkte fra Sibelius og oven i købet vælge, om det skal være som pdf eller i Sibelius 7 format, eller om filen skal kunne åbnes i en ældre udgave af Sibelius.


YouTube: Du kan bruge video ekporten til at sende noder direkte til din YouTube konto. Også her kan du vælge forskellige måder, som noderne skal vises på, og om videoen skal være offentligt søgbar.
FaceBook: Du kan sende videonoder til din egen facebookkonto direkte fra Sibelius og vælge hvilke af dine venner, der kan se noderne.
SoundCloud: Har du en SoundCloud konto, kan du uploade en lydfil direkte fra Sibelius. 
ScoreExchange: Upload noder til din ScoreExchange konto så andre kan se, høre, købe eller printe dine noder online.


5-pack

For første gang tilbyder Avid nu deres mindste nodeprogram i en 5-brugerversion, så hvis du har brug for flere eksemplarer, er der penge at spare. Køb af 5-bruger versionen kræver ikke rekvisition.


Har jeg brug for Sibelius 7 når First kan så meget?

Hvis du gerne vil have det bedste nodeprogram uden begrænsninger af nogen art, så kommer du ikke udenom Sibelius 7. Og selv om Sibelius First med version 7 har fået rigtig mange nye funktioner, som gør det brugbart for en langt bredere skare end før, så er der stadig begrænsninger:
Hvis du skriver musik for mere end 16 stemmer eller instrumenter, så kan du ikke bruge First. Du kan godt åbne store partiturer (lavet i Sibelius 7) og afspille og printe, men det er "play only".
Sibelius 7 giver også mulighed for avanceret tekst og typografisk redigering, og man kan eksportere nodeeksempler i forskellige formater til anvendelse i andre programmer.
Sibelius 7 har i det hele taget langt flere avancerede redigeringsmuligheder, som f.eks.at kunne ændre antallet af nodelinjer og i det hele taget definere de enkelte instrumenters nodebillede, bruge sine egne drum maps, bruge guitar tabulatur hvor strengene er stemt anderledes, ukurante takter med andre nodeværdier, specialiserede filtre, special symboler osv. Og så er der over 140 plugins til rådighed (og der kommer stadig flere til), hvor Sibelius First kun har de 30 mest anvendte plugins. 
Lydbiblioteket,der leveres sammen med Sibelius 7 er på hele 38 GB med et masivt udvalg af brugbare instrumenter til såvel symfonisk musik, som jazz, pop og rock.
Se en sammenligning mellem Sibelius 7 og First her.


Se Sibelius 7 First i aktion

Vi slutter af med en lille video, der på 10 minutter gør dig klar til at komme i gang med Sibelius 7 First.





Køb Sibelius 7 First her






  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del