Sibelius 7

Den hurtigste, smarteste og nemmeste vej til at skrive noder. Så kort kan det siges. Lad os tag et kig på de nye funktioner i verdens bedst sælgende nodesoftware. Der er 7 hovednyheder og derudover er der hundredvis af forbedringer og nye tiltag, så der skulle være nok at tage fat på, selv for garvede Sibelius nørder.


Ny, forenklet brugerflade
Gennem årene har Sibelius fået tilføjet en lang række nye menuer og værktøjsbokse, så skærmen ind imellem kunne være fyldt helt op med alt andet end noder. Det er der nu ryddet grundigt op i, samtidig med at det er blevet meget lettere for nye brugere at komme i gang. Alle de lange menuer og bokse er blevet erstattet af et "ribbon", et bånd med letforståelige symboler og funktioner i toppen af skærmen. Båndet er organiseret i 10 faneblade med hver sit sæt af funktioner og symboler, så man fra venstre til højre logisk følger arbejdsprocessen i at oprette en ny nodeside. Man starter fra venstre med at oprette et partitur og vælge instrumenter, derefter indtaster man noder, sidenhen tekst, layout, enkeltstemmer osv.
Med båndet er alle funktioner blevet visuelle og let tilgængelige, og man skal ikke længere lede i menuer og undermenuer for at finde en bestemt funktion. Selvom Sibelius med det nye "ribbon" interface har fået en helt ny brugerflade, så er alle genveje og hurtigtaster fra tidligere udgaver bevaret.
Måske finder du også nye måder at bruge programmet på og mange vil sikkert finde funktioner, som længe har været i Sibelius, men som man ikke anede eksisterede. Er du allerede superbruger i Sibelius 5 eller 6, kan du fortsætte med at arbejde, som du plejer. Nye brugere vil til gengæld komme meget hurtigere i gang.


35 GB lydbibliotek
Et eksklusivt og kæmpestort lydbibliotek i topkvalitet er nu en integreret del af Sibelius. Hvor de tidligere medfølgende lydbiblioteker var uddrag og smagsprøver fra andre biblioteker, har Sibelius 7 sit helt eget ekslusive bibliotek, som man ikke kan finde andre steder, og som ville koste flere tusind kr, hvis tilsvarende lyde skulle købes ved siden af. Der er bl.a. klassiske lyde fra Avid Orchestra, rock/pop fra Air Collection og kirkeorgel med op til 27 registre fra Hauptwerk. Alene på grund af lydbiblioteket bliver Sibelius 7 leveret på 4 DVDer og lydbiblioteket er ikke integreret i demoversionen - en 30 dage "trial" version, som kan downloades gratis, hvis du vil prøve Sibelius 7, før du køber.

64 bit native
Sibelius 7 er verdens første 64 bit "native" nodeprogram, dvs det udnytter de mange hestekræfter i moderne styresystemer som MacOS X Lion/Leopard eller Windows 7, herunder muligheden for at udnytte mere end 4 GB RAM



Forbedret tekst/grafik
Med de nye OpenTyper er grafikken stærkt forbedret, ikke kun på skærmen, men også i håndtering og muligheder. Hvor tekstredigering og -layout tidligere var lidt begrænset, er der i Sibelius 7 tæt på at være de samme faciliteter som i fuldt udbyggede DTP-programmer. Tekst og bogstaver kan justeres, redigeres, knibes, roteres og meget mere. Sibelius 7 understøtter flere grafikformater, foruden TIFF nu også EPS og SVG. Sibelius 7 kan linke til eksterne grafikfiler, hvor ændringer i filerne automatisk opdateres i Sibelius. Endelig kan Windowsbrugere nu også eksportere noder til pdf uden at skulle ty til et tredjepartsprodukt.

MusicXML
Har du brug for at udveksle nodefiler med brugere af andre nodeprogrammer (som endnu ikke har skiftet til Sibelius), så kan Sibelius nu både im- og eksportere i MusicXML format, og eksport af nodedata indeholder flere detaljer end tidligere. Eksport fra Sibelius kræver dermed ikke længere køb af en 3. parts plugin.

Speedy Entry
Udtrykket er ikke kendt blandt Sibelius brugere, men i Finale er det den væsentligste funktion for at kunne indtaste noder hurtigt. Kort fortalt gør Speedy Entry det modsatte af hvad man er vant til fra Sibelius. Man finder først de ønskede toner på et Midikeyboard og derefter indsættes noden, når man trykker på nodeværdien. Det er et spørgsmål om hønen eller ægget, men er man først vant til en bestemt metode, kan det være uoverstigeligt vanskeligt at vænne sig til en anden. Med introduktionen af Speedy Entry i Sibelius kan selv de mest garvede Finale brugere hurtigt blive dus med Sibelius.


Avid Scorch
For kort tid siden lancerede Sibelius 7 Scorch til iPad (se tidligere blogindlæg) og Sibelus 7 er selvfølgelig kompatibel med Scorch, så du kan medbringe og lytte til Sibeliusnoder overalt, hvor du kan have din iPad med.

Nye pakker og licenser
Sibelius 7 er blevet stømlinet med de øvrige "medieprodukter" fra Avid, så pakken nu har samme form som Pro Tools og Media Composer, og det er endda muligt at købe "double" og "triple" bundles af de 3 stykker Avid software til Education brug. Der er nu 2 typer af enkeltbruger Sibelius til uddannelsesbrug: Academic versionen til lærere og institutioner og Academic Student til studerende med gyldigt studiekort. Student versionen giver til samme pris 4 års gratis opdateringer, så du kan være med på noderne gennem hele studietiden. Academic versionerne indeholder ikke længere serienumre. Man kan bruge programmet direkte fra boxen i 30 dage med alle funktioner aktive, men skal inden da have indsendt dokumentation på at man er berettiget til enten en Academic eller en Academic Student version og får derfter en email med serienummeret. Flerbruger licenser (både netværk og standalone) kan nu fås ved at købe en Media Pack med softwaren og et skalerbart antal licenser fra 5 og opefter, som er præregistreret til uddannelsesstedet.
Opgraderingen af enkeltbrugerlicenser er blevet mere enkel, da der nu kun er 1 type upgrade til både Pro og Education versionen.

Photoscore (scannerprogram) og AudioScore er samtidig kommet i nye versioner (praktisk nok også v. 7) og der er rabatter, hvis man køber 1 eller begge programmer sammen med enten en Sibelius 7 update eller den fulde version.


Alt det andet
Der er flere nyheder i Sibelius 7 end jeg har plads til i denne omgang, så detaljerne må vente til senere. Men man skal nok nævne at minimumskravet til Sibelius er hhv Windows Vista SP2/Windows 7 32- eller 64-bit. På Mac er det MacOS 10.6.7 (Snow Leopard) eller 10.7 (Lion). Det betyder så at Windows XP og Mac PowerPC ikke længere er understøttet. På begge platforme er 1 GB RAM minimum (4 GB  anbefalet ved brug af lydbiblioteket), 750 MB harddisk plads er påkrævet, dog 40 GB, hvis det nye lydbibliotek skal i brug. På Windows er et ASIO-kompatibelt lydkort anbefalet, hvis man vil indspille fra et Midi keyboard.
Fik jeg fortalt at mixeren nu er helt redesignet (og ligner og fungerer som en mixer uden at tage for meget plads) og at programmet er optimeret til at køre på laptops og andre single display systemer?
Opdateringer og nye versioner af Sibelius 7 kan købes i Cyber Farms webshop

Se Sibelius 7 på video
Her kan du se en video, hvor Senior Product Manager Daniel Spreadbury gennemgår de nye funktioner:

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del