Sibelius 2018.11 – det store serviceeftersyn


Når bilen har været til service og fået skiftet olie og justeret bremser og styretøj mm, kan man som regel ikke se og mærke nogen særlige ændringer, når man henter den igen på værkstedet. Men bilen kan forhåbentlig køre endnu flere kilometer uden problemer indtil næste service.
Sådan er det også lidt med den nyeste udgave af Sibelius: der er ikke de store synlige ændringer eller ny funktioner, men programmet har fået en ordentlig overhaling "under motorhjelmen", så Sibelius nu bedre kan udnytte alle ressourcer ved nye computere og styresystemer. 

Ny infrastruktur og hurtigere afvikling

Qt er navnet på den udviklingsplatform, som gør det muligt for Sibelius og andre programmer at have en ensartet brugerflade på tværs af forskellige udgaver som First, Ultimate mm og platforme som Windows og Mac. Siden version 7 har Sibelius kørt på Qt 4, men er nu genenmskrevet til nyeste Qt 5 version. Det har betydning for programmets udseende og for den hastighed, hvormed noderne kan tegnes på skærmen. Tekst og grafik i menuer og dialogbokse står tydeligere og mindre gnidret, og den generelle hastighed er øget med ca 15%. Sibelius har aldrig været så hurtig som nu, og det kan ses, når du flytter rundt på objekter eller skifter mellem flere sider. Det er først nu at Sibelius til fulde udnytter nye teknologier som de hurtige retina skærme på Mac og dpi scaling på Windows.

Findes der et godt gratis nodeprogram, der ligner Sibelius?


Måske har du fået spørgsmålet af elever eller andre, som har set din betalingsversion. Og måske ville det være praktisk, at dine elever eller musikerkolleger også brugte Sibelius, og det kan de gøre nu uden at betale en krone. Den mindste Sibelius First version er fuldstændig gratis – den har kun 4 nodelinjer og begrænsede redigeringsmuligheder, men den kan åbne og afspille større arrangementer. Hvis du har Sibelius Ultimate og vil se, hvordan de mindre funktioner ser ud og fungerer, kan du holde alt-tasten ned, når du åbner programmet og vælge hvilken udgave, du vil arbejde med. Vil du gerne bruge Sibelius på mere end de tilladte to computere, kan du også bruge gratisversionen som en ekstra licens til at åbne, afspille og printe fra.

Nyt i Sibelius 2018.11

  • Sibelius understøtter nu nyeste MacOS Mojave
  • PDF eksport giver nu mulighed for at fra vælge farveelementer og dermed eksportere en monokrom pdf, hvilket er nødvendigt til visse printertyper. 
  • Sibelius noterer nu punkteringer i flere voices korrekt både ved enstemmighed og mht antallet af punkteringer
Øverst: tidligere udgaver af Sibelius. Nederst: Sibelius 2018.11 med korrekt punktering
  • Kontakt 6 understøttes nu som en selvstændig playback device
  • En af de største "usynlige" ændringer er netop til glæde for de synshæmmede: understøttelsen af screen readers er blevet stærkt forbedret både til de indbyggede i Windows og Mac og til den mere omfattende NVDA-løsning til Windows. 
  • En ændring i note spacing reglerne betyder at automatisk note spacing ved multivoice passager kan slås fra, f.eks. ved ændringer af fortegn og artikulationer
  • Video playback er ændret, så der nu på Windows bruges DirectShow, og på Mac er det gamle 32-bit Quicktime erstattet af AVFoundation.
Du kan se en detaljeret gennemgang af alle ændringer på Avids blog.
Alt i alt er det godt nyt for alle Sibelius brugere, og der er ikke mindst sikret et godt fundament til kommende opgraderinger i det nye år i selve nodedelen. Skal du være med på denne og næste års opgraderinger, kan du som nuværende Sibeliusbruger forny eller genetablere din opdateringsplan lige her.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del