Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner


For noget tid siden skrev jeg om nodeapp'en NotateMe til iOS og Android, hvor noderne skrives i hånden på touchskærmen og oversættes af programmet til nodesats. Der er nu kommet en ny forbedret udgave, som også indeholder en smart nodescanningsfunktion.
Som mange andre apps fås NotateMe i to versioner: gratisudgaven hedder NotateMeNow og har basale nodeskrivnings- og scanningsfunktioner, men er begrænset til 1 stemme/system.  På den store udgave af NotateMe kan man skrive noder, akkorder og tekst i flere systemer, og den koster 265 kr i AppStore eller GooglePlay.
Scanningsdelen (som er gratis i den lille udgave) er her mere udbygget, men koster 199 kr oveni som "in-app purchase". Vi er altså i den høje prisskala for apps, men dog betydeligt billigere end selv den mindste Sibelius udgave til computer.
Jeg vil ikke komme ind på alle de forbedringer, der er sket på selve nodeskrivningsdelen i NotateMe, men koncentrerer mig om den nye scannerfunktion, som jeg har testet i gratisudgaven.

Fotografer noderne og lyt

Man tror det ikke, men det er virkelig så simpelt: du tager et billede af noderne med din telefon eller tablet, og programmet spiller musikken for dig!
Nodescanning har eksisteret en del år efterhånden, men mange opfatter det stadig som en lidt kompliceret proces, der kræver mange indstillinger og tilretninger. Den nyeste version af Photoscore 7 til Mac/PC er dog både lynende hurtig og nem og virkelig god til at scanne noder og tekst korrekt. En gratis Lite version af Photoscore er inkluderet i alle Sibelius-udgaver, men den "rigtige" Photoscore Ultimate er klart at foretrække. Det er samme firma, Neuratron, som står bag NotateMe app'en. Med scannings-delen i NotateMe er det virkelig lykkedes at koge processen ned til det helt enkle og funktionelle.




Billedet til venstre er iPad fotoet fra Sangbogen.
Til højre ses det indscannede resultat uden nogen form for redigering.
Pilen øverst til venstre starter afspilning af noderne.

NotateMe i brug

Når man åbner app'en NotateMe, kan man vælge at skrive noder i hånden med det samme eller vælge Photoscore-funktionen, som åbner smartphonens eller iPad'ens kamera. Så er det bare at holde apparatet stille, tage billedet og checke om det ser ok ud, inden man lader NotateMe behandle billedet for at gøre noderne klar. Det er en helt automatiseret proces, og der skal ikke indstilles noget overhovedet.
Så snart NotateMe har "forstået" nodebilledet, kan man trykke på Play-knappen og høre noden blive spillet.
Desværre kan man ikke indlæse et foto, man har taget tidligere, men skal fotografere direkte fra app'en hver gang.
NotateMed har ikke samme udbyggede OCR tekstscanningsfunktion som computerudgaven af Photoscore, men teksten under noderne kommer som regel nogenlunde med.

Flere muligheder

Når noderne er scannet, kan man selvfølgelig redigere i NotateMe ved hjælp af fingeren på skærmen eller (nok en bedre løsning) med en touch pen, så fingeren ikke skygger for de noder, man vil arbejde med. Noderne kan også eksporteres i XML-format, synkroniseres via Dropbox og åbnes i Sibelius 7 til videre bearbejdning.
En anden mulighed er at blive på telefonen eller iPad'en og åbne noderne i appen Avid Scorch, som jeg også har skrevet om tidligere. I Scorch kan man f.eks. ændre afspilningshastigheden eller transponere til en anden tomeart.


I videoen her nedenfor kan du se hele processen i praksis. Der er en brugt en iPad 3 og gratisudgaven NotateMe Now.



En mere detaljeret gennemgang (på engelsk) af NotateMe kan du læse på Philip Rothmans Sibelius-Blog. Her kan du også se en video med en scanning af en klaversats af George Gershwins Embraceable You foretaget med den store udgave af NotateMe, som kan scanne flerstemmige satser.

Hvem skal bruge NotateMe?

Er du rutineret nodelæser- og skriver, har du sikkert allerede Sibelius 7 og PhotoScore, og så er NotateMe app'en måske mest en sjov gimmick, du lejlighedsvis kan bruge som node-notesblok, når du er væk fra computeren.
Men til musikelever, korsangere og andre, som ikke lige kan "oversætte" et nodebillede til klingende musik på klaveret eller i hovedet, er NotateMe lidt af en teknisk revolution. Især fordi scanningsdelen foregår så hurtigt og uproblematisk. I følge Neuratrons feedback fra brugerne bliver programmet fortrinsvis anskaffet til øvebrug.
Systemkravet til scanning med NotateMe eller NotateMe Now er minimum 5 MP kamera og 1 GB Ram, så for Applefolket betyder det iPhone 5/iPad 3 eller nyere.







Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del