Auto-save sikrer ikke mod ulykker!

Forleden skrev en bekymret Sibelius-bruger, at programmet ikke længere ville "auto-save". Han havde indstillet programmet til at gemme automatisk hvert 10. minut, men nu fik han meddelelsen: "there was a problem auto-saving". Heldigvis kunne problemet løses meget nemt, og det vender jeg tilbage til lige om lidt. Men først skal vi have nogle fakta på plads om auto-save funktionen i Sibelius:

I Sibelius indstillingerne (Preferences/Files) kan man indstille programmet til at "auto-save" f.eks. hvert 10. minut, men læg mærke til at der står "in case your computer ever crashes", og det skal tages bogstaveligt: Hvis computeren crasher, så ligger der en backup i auto-save mappen, men hvis Sibelius lukkes ned normalt, så slettes indeholdet i auto-save mappen! Auto-save er altså ikke nogen erstatning for selv at gemme regelmæssigt.
Sibelius filer gemmes normalt i mappen Dokumenter/Scores. I Scores-mappen ligger også en mappe, der hedder Backup Scores, og her gemmer Sibelius en ekstra kopi, som nummereres fortløbende hver gang du trykker på save-knappen. Så i Backup Scores mappen kan du finde tidligere gemte versioner af de noder, du har arbejdet med for nylig. Men for at spare plads rydder Sibelius op i Backup Scores mappen og sletter de ældste filer først. Så brug ikke Backup Scores mappen til at gemme i, men lav selv undermapper i Scores til dine egne noder.  
Auto-save mappen ligger i Backup Scores mappen, og skulle du opleve at få samme fejlmeddelelse, som jeg omtalte i starten ("there was a problem autosaving"), så er den meget enkle løsning at slette Autosave mappen. Næste gang Sibelius starter, så dannes der automatisk en ny Auto-save mappe.
Hvis uheldet er ude og Sibelius crasher, så bliver du spurgt om programmet skal gendanne de noder, du arbejdede med sidst ud fra det, der ligger i Auto-save mappen. Men du kan altså også vælge at åbne en af de tidligere gemte versioner fra Backup Scores.

Billede lånt af Tanakawho på Flickr

Gem dine noder i skyen

Hvis du bruger Sibelius på flere computere og måske endda på forskellige adresser, så kan det være smart at noderne altid er tilgængelige, uanset hvilken computer, du arbejder på. Du kan selvfølgelig bruge en USB-stick eller en ekstern flytbar harddisk, men det er noget nemmere at bruge en netbaseret tjeneste. Dropbox er en af de mest brugte og kendte tjenester, men der er efterhånden en del andre at vælge imellem, som f.eks. Box, Microsoft Skydrive, Google Drive mm. Jeg har brugt Dropbox i nogle år efterhånden, og det fungerer upåklageligt. Dropbox giver nye brugere 2 GB gratis lagringsplads, hvilket er mere end rigeligt til noder. Vil du også bruge Dropbox til musikfiler og alt muligt andet, kan du selvfølgelig løbe tør for plads, men du kan nemt få mere plads til rådighed, hvis du henviser andre nye brugere til Dropbox tjenesten. De filer, man gemmer på Dropbox, ligger både på ens egen computer og i Dropboxmappen på nettet, så man kan sagtens arbejde lokalt med Dropbox filer, også mens man er offline.
Du kan vælge at dele mapper med andre Dropboxbrugere, så elever eller medmusikanter får adgang til dine arrangementer, hvad enten de nu er i Sibeliusformat eller gemt som Scorch- eller pdf-filer. Du kan også nemt oprette et link til en mappe eller en enkelt fil, som kan læses eller downloades af andre, som ikke har en Dropbox konto.
I Preferences/Files kan du indstille Sibelius til at oprette og gemme nye filer i din Scoresmappe i Dropbox. Så behøver du ikke hver gang at kopiere noderne fra Scoresmappen i Dokumenter til Dropbox. Og har du en iPad med Scorch kan du både vise og lytte til noderne fra Dropbox direkte på din iPad.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del