Nyt i Sibelius 2019.4

Loop playback

En ny men meget simpel funktion er Loop Playback: med Loop aktiveret, vælger du et vilkårligt udsnit i noderne, tryk P for play og musikken kører nu i ring, indtil du stopper igen. Under afspilning kan tempoet ændres med tempo-skyderen i transport-vinduet, f.eks. fra langsomt til gradvist hurtigere, hvis man skal lære en vanskelig passage. 

Scrub

Scrub-funktionen har sin oprindelse i en redigeringsteknik på båndoptagere, hvor man trak båndet langsomt henover tonehovederne for at lytte sig ind på det rette sted til et klip. I Sibelius bruges funktionen til at kunne flytte afspilningsmarkøren et slag ad gangen ved hjælp af to taster (Scrub Forward/Scrub Backward), som flytter afspilningsmarkøren et slag ad gangen, og man kan gå frem eller tilbage, mens tonerne spilles. Holdes tasterne nede spoles der hurtigere frem/tilbage. 
Det er tasterne [ og ], der som standard bruges til hhv Scrub Forward/Backward. På et dansk tasturlayout svarer de til hhv bogstav å og et specialtegn, som ikke kan aktivere funktionen. Heldigvis er det nemt at tildele funktionen til en anden tast i Preferences/Keyboard Shortcuts/Playback Tab.
Jeg har valgt at beholde "å" til Scrub Forward og bruger "ø" til Backward.

Review med kommentarer

Review mode blev lanceret i sidste udgave af Sibelius som en slags "sikkerhedslås", hvor man kan kigge, afspille og navigere rundt i partituret unden at risikere at ændre i toner eller layout ved et uheld. Funktionen er nu udvidet med mulighed for at skrive kommentarer, fremhæve (highlighte) et område og "annotate" hvor man med mus eller (bedre) med en pen, kan tegne og kommentere. 
Funktionen er velegnet både til undervisning, hvor læreren kan lytte og skrive kommentarer i elevopgaver og ikke mindst i forlagsvirksomhed, hvor flere kan samarbejde om et projekt uden risiko for at der rettes i noder eller layout. Funktionen er også aktiv i gratisversionen Sibelius First, som nu kan åbne og kommentere i alle typer af partiturer. 

Gennemgående taktstreger

En ny funktion i Engraving rules give nu mulighed for at have gennemgående taktstreger i højre side af hvert system – som man kan se på billedet. Funktionen er ikke slået til som standard.

Flexi-time med NotePerformer

NotePerformer er kendt som det alternative lydbibliotek, der afspiller mere musikalsk og med bedre lyde end Sibelius Sounds. Hidtil har det ikke været muligt at indspille noder "realtime" til metronom fra et Midi keyboard (Flexi-time), hvis man brugte NotePerformer. Den begrænsning er nu ophævet.

Unison afspilning i samme stemme

En ny funktion i Sibelius Playback Dictionary, som definerer hvordan lydene afvikles, giver mulighed for at definere antallet af instrumenter, der skal spille en unison passage i en enkelt stemme. Ved at angive instruktioner som f.eks. "a2", "a4", "a8" osv sender Sibelius en kommando til lydbiblioteket om antallet af instrumenter. Funktionen virker med Sibelius Sounds og kommer også snart til NotePerformer.Hot-swap afspilningsenheder på Mac

Mac-brugere har indtil nu skullet genstarte Sibelius, hvis man skiftede afspilningsenhed, mens programmet kører. Det behøver de ikke længere, men kan nøjes med at aktivere lydkort eller hovedtelefoner under Audio Engine Options i Play/Setup menuen.

Søg efter instrumenter og plug-ins

Der er kommet to nye søgefunktioner: 

1. Nu kan søge efter det rigtige instrument i Add Instrument dialogboksen ved blot at skrive en del af instrumentets navn. Skriver du f.eks. "horn" i søgefeltet, får du en liste med alle instrumenter, hvor "horn" indgår i navnet.

2. Der findes hundredvis af geniale plug-ins til Sibelius, men det kan være svært at finde lige netop den plug-in, som skal løse ens problem. Står du f.eks. med en node, der skal overbindes til 2. volte, kan du gå i menuen File/Install Plug-ins og skrive "ending" i søgefeltet. Så finder du den smarte plug-ins "Ties into second endings", som løser præcis det problem.Opgradering
Som vanligt er opdateringen til version 2019.4 gratis, hvis du har en aktiv update plan. Har du version 2019.1 installeret kan du downloade den nye udgave direkte fra Avid Link programmet på din computer. 

Køb opgradering eller renewal her:
https://www.cyberfarm.dk/vare-kategori/sibelius-opdateringer/
Køb helt ny Sibelius her:
https://www.cyberfarm.dk/brand/sibelius/

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Årets første update – nyt i Sibelius 2019.1

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del