Få alle 7 vers under noderne

I Sibelius er det som bekendt nemt at sætte sangtekster under noderne. Men det maksimale antal vers er fastsat til 5 i programmet. Det er sikkert en fornuftig grænse, for er der mere end 5 vers bør man skrive de resterende nedenunder noderne, da øjnene næppe kan skimte noderne helt nede fra vers 6 og 7. Men ikke desto mindre var det alligevel et ønske forleden fra en bruger, der gerne ville have alle 7 vers i "I østen stiger" under noderne. Og selvfølgelig kan det nemt lade sig gøre og endda ikke kun i Sibelius 7, men også i de ældre udgaver:
I menuen Text klik på Edit text Styles. Vælg "Lyrics Line 5" og klik "New Text Style", svar Yes til at du ønsker at oprette en ny text style baseret på Lyrics Line 5 og kald den nye text style "Lyrics Line 6" og luk vinduet. Vælg nu menuen Appearance/Design and Position (i Sibelius 6 er det under House Style), vælg den nyoprettede text style Lyrics Line 6 og ret "Vertical Position relative to Staff" fra værdien 14 til 16.5 og tryk OK. Gentag hele proceduren og opret Lyrics Line 7, men giv den værdien 19 under Vertical Position, da der skal være 2.5 "spaces" mellem hvert vers.Lynkopiering af tekst under noder

That's it! Nu kan du indsætte vers 6 og 7 under noderne. Og du behøver ikke møjsommeligt at skrive teksten ind under noderne selv. Har du allerede teksten på "tryk", så kan Sibelius lynhurtigt kopiere den ind under noderne. Vælg teksten med markøren, kopier teksten med Ctr-C (Cmd-C på Mac), vælg den første node, tryk Text/Lyrics Line 6, så der kommer en blinkende markør, der hvor første stavelse skal stå. Nu kommer magien: Hold Ctr-V (Cmd-V på Mac) nede og Sibelius "flyver" teksten ind under de rigtige noder indtil du slipper tasterne! 
Er teksten på et sprog, som Sibelius "forstår", dvs engelsk, fransk, latin, tysk, italiensk eller spansk, så kan programmet også dele ordene, så hver stavelse bliver placeret korrekt. Med en dansk tekst er det smart at hjælpe Sibelius ved at indsætte orddelinger i teksten inden du kopierer, som i eksemplet i vers 6 i det første billede ovenfor. Og hvorfor er ordene ikke delt i vers 7? Fordi dem kunne Sibelius finde ud af at dele, selv om de var på dansk.


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Årets første update – nyt i Sibelius 2019.1

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del