Bedre playback, smart eksport og nyt Timeline vindue i Sibelius 7.5

 Sibelius 7.5 annonceret

Køb Sibelius 7.5 her

Hvad skal man forvente, når versionsnummeret i ens yndlingsnodeprogram går fra version 7 til 7.5? Avid, som ejer og udgiver Sibelius, har sikkert valgt denne løsning, fordi en "8'er" ikke er lige om hjørnet. Til gengæld kan man her og nu få en del nye ting, der allerede er klar med i programmet og samtidig få 100% kompatibilitet med de nyeste styresystemer. Og så signalerer en ny version, at der er gang i udviklingen, og forvisser brugerne om, at man trygt kan fortsætte med at investere i markedets bedst sælgende nodeprogram.

Har du en ældre version af Sibelius (6, 5, 4 eller endnu ældre), så er version 7.5 et godt sted at springe på vognen igen. Har du allerede version 7, må du kigge på, om du kan få gavn af de nye funktioner, eller om de mange fejlrettelser og kompatibiliteten  med de nyeste computere i sig selv er en opgradering værd.


Timeline

Den største visuelle nyhed er det nye Timeline vindue, som er en grafisk oversigt over hele arrangementet. Timeline er som standard placeret nedenunder noderne, men kan også vises i et selvstændigt vindue. Man kan ændre hvilke elementer, der skal vises og bestemme størrelsen af vinduet. Timeline vinduet er et "panel" ligesom Transport eller Mixeren, så man kan også slå visningen fra.
Ideen med Timeline er, at man hurtigt og nemt kan komme til et bestemt sted i arrangementet ved at klikke på et "landmark", som kan være et repetitionstegn, et takt- tempo- eller toneartskift, "rehearsal marks" osv. En anden mulighed er at klikke på en taktnummer eller et vilkårligt sted i arrangementet, hvor nodepassager er gengivet som vandrette flader. Den grafiske fremstilling af arrangementet minder meget om skærmbilledet på en typisk DAW sequencer som Cubase, Pro Tools og Logic. Det er nærliggende at tro, at man kan bruge Timeline vinduet til at "klippe og klistre" i sit arrangement, men den går desværre ikke! Timeline er udelukkende en grafisk fremstilling og kan kun bruges til at navigere med. Men har man et større partitur, er Timeline et rigtig godt værktøj, både til at bevare overblikket og til hurtigt at finde forskellige passager.


Forbedret playback

Sibelius har i mange år haft mulighed for at afspille med et bestemt rytmisk prædikat, f.eks. kan ordet "swing" få programmet til at afspille 8-dele trioliseret. Men ændringen i afspilning har været for alle instrumenter samtidig. Med version 7.5 er der både blevet mulighed for selv at definere og programmere forskellige afspilningsparametre og oven i købet kun at lade dem gælde for enkelte instrumenter, hvis man ønsker det. 
Under "Rhytmic feel" i Playback Performance er der nu et meget større udvalg af stilarter, som kan definere afspilningen af hele arrangementet, eks. Bebop, Cool, Heavy Swing, Jazz Waltz mm. Graver man et spadestik dybere kan man i Playback Dictionary selv definere præcist hvordan de forskellige betegnelser skal udmønte sig i påvirkninger af rytmer, betoninger, nodelængder osv. ligesom man kan lave sine egne varianter og give dem sit eget navn. Man kan endda skrive "ahead" i en enkelt stemme og dermed bede f.eks. trommerne eller solisten om at spille et bestemt antal "ticks" foran slaget.


Espressivo 2

Sibelius har altid haft en "Espressivo" afspilningsmulighed, dvs programmet har forsøgt at frasere for a minimere det mekaniske og computeragtige. Den grundlæggende algoritme til afspilningen er nu blevet langt mere avanceret og indregner nu mange flere "omkringliggende" noder for at at kunne give en bedre og mere nuanceret afspilning. Graden af ekspressivitet kan som hidtil styres under Play/Interpretation/Performance.
En anden forbedring i samme afdeling er den nye indstilling "Emphasize meter", som nærmest kan oversættes som ekstra betoninger. I f.eks. 4/4 vil 1. slag betones mest, mens 3. slag betones næstmest, hvilket efterliger den "menneskelige" måde at spille på mest muligt. Graden af "emphasize" kan justeres separat for rytme- og melodiinstrumenter.

Flere playback forbedringer

Sibelius 7.5 kan nu i afspilningen skelne mellem korte ubetonede forslag (acciaccatura) og lange betonede forslag (appoggiatura). Nyt er også den korrekte afspilning af praltriller (eng: "mordents") og dobbeltslag ("turn") Tempoangivelser som "a tempo", "primo tempo" m. fl. bliver nu gengivet korrekt og et koda-stykke kan markeres med et symbol uden at man behøver skrive ordet "Coda" for at få det afspillet korrekt.
Nyt er også mulighed for afspilning af Cæsur (kort ophold, hvor pulsen sættes i stå) og vejrtrækning, som markeres med et komma.




Del, del, del.....!

Er dine musikelever på Facebook? Sibelius First, den billigere reducerede udgave af Sibelius, har længe haft nogle smarte og moderne metoder til at dele noderne med resten af verden, og de har nu omsider fundet vej til moderprogrammet.


Du kan nu sende noder i en email direkte fra programmet og vælge om det skal være i Sibelius format eller som pdf, og om du vil sende partituret alene eller sammen med alle stemmerne i én fil eller i separate filer.  Du kan også offentliggøre noderne på Score Exchange eller som video til YouTube eller Facebook eller som lydfil til SoundCloud. At kunne lytte til musikken og samtidig følge noderne på en video er et rigtig godt værktøj til indlæring og undervisning.
Du kan også eksportere noderne til en separat videofil, hvor du selv bestemmer størrelse og kvalitet op til 1080p eller optimere nodebilledet til at blive vist på Scorch på iPad.

Skal du opgadere?

Hvis du ikke har Sibelius 7 endnu, så er der ikke meget at betænke sig på. Sibelius 7 var allerede pengene værd, og nu får du så endnu flere forbedringer og er sikker på at programmet kan køre på både Windows 8 (men ikke på Windows XP) og MacOS 10.9 Maverick. Køb en upgrade til 7 nu og få en gratis download til 7.5, når den er klar omkring 1. marts.
Har du allerede 7'eren, så vil en upgrade til 7.5 kun koste 50$ på Avids webshop, og nej – du kan desværre ikke købe den hos os! Sibelius 7.5 kan selvfølgelig åbne alle gamle versioner, men som sædvanlig skal du huske at eksportere til et "ældre" format, hvis du skal udveksle med brugere, som endnu ikke har den nyeste udgave.
Ograderer du fra 7.1.3 til 7.5 kan du vælge at beholde version 7 på computeren eller få den afinstalleret automatisk. Du behøver ikke geninstallere det kæmpestore lydbibliotek – en lille upgrade med fejlrettelser er tilstrækkeligt.


Tak til Philip Rothman fra NYC Music Services for inspiration og nodeeksempler



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del