Sibelius 7.1.3 klar

På den lange iPhone 5 skærm er der plads til en ekstra række taster 
Ja, det er en iPhone 5 på billedet, og nej,  du kan ikke få Sibelius til iPhone endnu.
Men bruger du en bærbar computer uden numerisk tastatur, så mangler du alle genvejstasterne til Keypad'en i Sibelius. Her kommer det lille program NumPad til iPhone eller iPod ind i billedet. Vi har skrevet om den før, men nu er den her så i en ny version, der understøtter den større iPhone 5 skærm. Med NumPad kan du via wifi bruge din Iphone (også ældre modeller) i stedet for et "løst" numerisk tastatur. Du kan bladre gennem hele 7 Keypad layouts og  (SHHH! der er også et layout til Finale).

Hent Sibelius 7.1.3

Du kan hente den den nye version af Sibelius her. Du skal bruge dit Sibelius 7 serienummer (SC..) hvis du opdaterer fra version 7.0 eller dit nye Activation ID, hvis du opdaterer fra 7.1.
Husk også at opdatere Sibelius Sounds lydene.
Har du endnu opdateret til Sibelius 7, så er der stadig 25% rabat på single user updates og 20% rabat på updates og tilkøb af nye flerbruger versioner.

Nyt i Sibelius 7.1.3

Først og fremmest er den nye version fuldt kompatibel med MacOS 10.8 Mountain Lion, og Sibelius 7 understøtter nu den nye MacBook Pro med den superskarpe Retina skærm.
Nyt er også muligheden for at bruge tastatur genveje i Quick Start vinduet. Brug Ctrl+F (Win) eller Command-F (Mac) til at navigere til søgefeltet og derefter Tab til at flytte fokus ned til næste vindue med nodebillederne og tryk Return for at åbne.
Derudover er der tale om en lang række "bugfixes" på både Windows og Mac, herunder en kraftig forbedring af synkroniseringen med importerede video- eller lydfiler på Mac.

Afspil lydfiler i Sibelius

Dette er ikke en ny feature i version 7, men hvis du ikke kender muligheden er der lidt tips her. I både Sibelius 6 og 7 finder du funktionen Play->Video->Add Video. Tanken er selvfølgelig at man kan importere levende billeder og lægge musik til. Men med samme funktion kan man åbne lydfiler som MP3, WAV, AIFF mm. Det er en god hjælp f.eks. til aflytningsopgaver eller til at skrive blæserarrangementer mm.
Når lydfilen er lagt ind fylder "video"-vinduet ikke ret meget. Du kan justere lydfilens volumen i forhold til Sibelius lydene.


Når du afspiller Sibelius spiller lydfilen med, men med mindre du er meget heldig, så vil starten af lydfilen ikke være præcist på første slag i takt 1 og tempoet er sikkert heller ikke rigtigt.

Synkronisering

Start med at finde ud af hvor første slag i takt 1 starter i din lydfil. Du kan prøve dig frem med justeringsmulighederne i "Timecode and Duration" vinduet i Sibelius, men du kan også bruge et lydredigeringsprogram, hvor du kan se lydfilen og finde ud af hvor den starter. Her har jeg åbnet en lydfil i Mac-programmet Transcribe, men andre programmer som Audacity eller Pro Tools, Logic eller Cubase kan også bruges.

Ved at følge pilen kan man se at sangen starter efter 0,3 sekunder. Hvis vi går ud fra at starten af lydfilen svarer til starten af takt 1, så kan vi bede Sibelius om at  starte efter at lydklippet har spillet i 0,3 sekunder. Det gør vi i vinduet Timecode and Duration.


Hvis lydfilen er optaget med et fast tempo, så kan du nu sætte Sibelius til samme tempo (tempoet kan justeres med 4 decimaler). Sibelius og lydfil vil nu være i sync, muligvis ikke hele vejen gennem stykket, men nok til at du kan arbejde med en del takter ad gangen. Bruger du ukomprimerede WAV eller AIFF filer er chancen for stabil sync bedre end med MP3. Hvis tempoet ikke er fast eller skifter i løbet af stykket, kan du bruge funktionen "Record Live Tempo" i Sibelius 7. Ideen er at bruge tastaturet eller et keyboard til at "tappe" tempoet, som Sibelius så optager og senere afspiller på samme måde med skiftende tempi. Jeg skal ærligt indrømme, at det har jeg ikke kunnet finde ud af, men hvis andre brugere har haft succes med det, vil jeg gerne høre om det.
Endelig er der også muligheden for at afspille lydfilen i et andet program som Cubase eller Pro Tools, og synkronisere Sibelius' lyd og tempo via Rewire. Det kan vi evt vende tilbage senere, hvis der er interesse for det.

Kommentarer

  1. @Jeg skal ærligt indrømme, at det har jeg ikke kunnet finde ud af, men hvis andre brugere har haft succes med det, vil jeg gerne høre om det.:
    Det vil jeg også meget gerne, da jeg sidder med noget aktuelt, hvor det er det, jeg har behov for at gøre!
    Anyone out there!
    Torben

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Årets første update – nyt i Sibelius 2019.1

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del