Sibelius lever og har det godt!


Som de fleste nok har regnet ud, så er overskriften ikke møntet på herren på billedet, komponisten Jean Sibelius. Han døde nemlig i 1957 knap 92 år gammel. Jeg tænker selvfølgelig på det professionelle nodeprogram, Sibelius 7. Der florerer i øjeblikket mange rygter på facebook og i diverse fora på nettet om at Sibelius skulle være døden nær. Jeg kan ikke vide om nodeprogrammet lever lige så længe som komponisten, men de vedholdende rygter om dets snarlige død, kan jeg i hvert fald afkræfte.

Avid og Sibelius

Sibelius blev i 1993 startet af de engelske brødre Jonathan og Ben Finn, som i 2006 solgte det nu meget succesrige nodeprogram til amerikanske Avid, der også producerer Pro Tools, Media Composer og mange andre værktøjer til digital medieproduktion. I løbet af den forløbne sommer har Avid omstruktureret firmaet med henblik på at afhænde de mere consumerorienterede produkter som M-Audio og Pinnacle video. Avid vil fremover fokusere på professionelle produkter, herunder også Sibelius. Men samtidig besluttede Avid at flytte Sibelius udviklings- og supportafdeling væk fra London, og dette træk fik mange brugere på barrikaderne. De utilfredse brugere kan ikke forestille sig, at Sibelius kan opretholde samme høje niveau og support, hvis Avid lukker kontoret i London. 
I løbet af kort tid er der dannet en facebook-side, "Save Sibelius", med over 9000 "likes", der "ikke synes godt om" at Avid har droppet London som base for den fremtidige udvikling af Sibelius.

Hvad siger Avid?

Avid var i første omgang hurtigt ude med en forsikring om at "Avid …will continue to support Sibelius going forward and we absolutely have future release planned..". Men det har ikke holdt protesterne tilbage, og der er startet en bevægelse til fordel for at Avid skal sælge Sibelius til de oprindelige ejere. Finn brødrene har da også afgivet et købstilbud, som Avid imidlertid har afvist. Det skal siges, at indholdet af købstilbuddet ikke er offentligt kendt.

Hvad nu?

Hele forløbet viser (igen) at et firma, som ikke formår at kommunikere troværdigt med brugerne på nettet, i løbet af meget kort tid kan havne i den offentlige "facebook gabestok", fortjent eller ufortjent. Spørg bare Telenor i Danmark! 
Blandt de utilfredse Sibelius brugere høres også en del røster, som er sure over at de onde amerikanere fra Avid har fjernet det britiske Sibelius fra London! 
Jeg har ikke nogen speciel sympati eller nært forhold til Avid, men jeg er meget glad for produkter som f.eks. Pro Tools, Euphonix og Sibelius. På samme måde er jeg heller ikke fan af store firmaer som Apple eller A. P. Møller/Dansk Supermarked, men min næste telefon bliver sikkert (endnu) en iPhone, og jeg handler også i Føtex, når det er bekvemt.
Det er trist, at gode medarbejdere hos Sibelius i London har mistet deres arbejde. Men hvor hyggeligt det end kunne være, så er det ikke muligt at skrue udviklingen tilbage til de "gode, gamle dage". 
Det er også værd at notere, at siden Avid overtog Sibelius har vi fået hele 3 gode versioner (5, 6 og 7) samtidig med at prisen er blevet stadig lavere. Et program som Sibelius 7 First har gjort fremragende nodefunktioner tilgængelige for under 900 kr.
Avid har tidligere lavet en tilsvarende manøvre med Pro Tools, hvor selve kodningen af programmet blev outsourcet til billigere arbejdskraft i Ukraine. Det skete stort set uden at brugerne opdagede det, og både Pro Tools 9 og 10 er blevet vældig godt modtaget.

Verdens bedste nodeprogram

Sibelius er stadig "verdens bedste", og uden at vi kan kende tallene er de fleste enige i, at det også er en profitabel forretning. Ellers havde Avid næppe valgt at holde fast i Sibelius. Det konkurrerende program, Finale fra MakeMusic, er lige nu ude i en krise, hvor der er fremsat et offentligt købstilbud fra en investor, som argumenterer med at MakeMusic har brug for kapitaltilførsel for at kunne overleve.
Så det er nok ikke klogt at omsætte eventuelle antipatier for Avid til en crossgade til Finale.
Med Sibelius 7 har nodeskrivere over hele verden fået et fantastisk værktøj som i brugervenlighed og funktionalitet er milevidt foran samtlige konkurrenter. Det er så op til den enkelte bruger at vurdere, om man tror at Avid kan sætte barren endnu højere med næste version. Jeg tror, de kan.

Spar 25% på opgradering til Sibelius 7

Sibelius har netop lanceret en ny 25% rabatkampagne på opgraderinger til Sibelius 7.
Sibelius 7 er den eneste udgave som fuldt ud supporterer det nye MacOS 10.8 Mountain Lion og den kommende Windows 8 version vil også blive understøttet ligesom Windows 7 allerede er det.
Hvis du har en ældre version af Sibelius og gerne vil have adgang til de fantastiske nye funktioner i 7eren, så er det nu du skal slå til!
Rabatten gælder også på opdateringer sammen med PhotoScore og/eller AudioScore.



Kommentarer

  1. Tak for kommentarerne, Steen. Det bliver spændende at høre nyt om, hvornår Avid har hyret udviklere på Sibelius. Også godt at vide, at Finale ikke har en fantastisk økonomi.

    SvarSlet
  2. Jeg har netop talt med nogle af de ansvarlige Product Managers i USA. De har bekræftet at Avid fortsætter med at videreudvikle Sibelius, og at de nuværende supportmedarbejdere i England og USA fortsætter som hidtil. I næste uge forventer de at alle Sibelius brugere modtager en mail herom fra Avid. Mit gæt er, at der ved samme lejlighed vil blive annonceret en mindre "maintenance" update til Sibelius 7 og muligvis også til iPad udgaven af Scorch. Det vil dog næppe lukke munden på de værste kritikere, da en update der kommer allerede nu vil være 100% baseret på arbejde udført af de hidtidige udviklere i London.

    SvarSlet
  3. Se også dette interview med Senior Product Manager Bobbi Lombardi i Pro Sound News:
    http://www.prosoundnewseurope.com/main-content/full/bobby-lombardi-on-avid-and-sibelius;jsessionid=D5205A25B524912ECF2391A090110293

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Fra nodeark til toner på under 2 minutter – NotateMe app med nodescanner

Nodescanning med PhotoScore Ultimate 2018, 1. del